3 viktiga tips till dig som ska boka bröllopsfotograf!

bröllopsfotografering tips inför bokning

Visst är jag partisk när jag skriver detta då jag själv numera jobbar som bröllopsfotograf, men det gör också att jag känner till en hel del som jag inte visste den dagen då jag själv skulle gifta mig och letade efter en bröllopsfotograf. Då valde jag att boka en bekant som någon sagt var fotograf och eftersom att han ingick i bekantskapskretsen kunde jag få ett bra pris. Jag funderade aldrig på att jag aldrig sett någon bild han tagit…:-)

Här kommer 3 TIPS TILL DIG SOM STÅR INFÖR ATT VÄLJA BRÖLLOPSFOTOGRAF. Sådant som jag själv önskade att jag kände till när jag själv var i den situationen.

1. VÄLJ BRÖLLOPSFOTOGRAF UTIFRÅN BILDSTIL

Olika fotografer tar väldigt olika bilder. En del är specialiserade på att ta landskapsbilder och en del har fokus på porträtt och bröllop. En del behärskar mer eller mindre alla områden inom fotografering, men alla fotografer tar inte likadana bilder. Det är väldigt stor skillnad bara inom kategorin av de som fotograferar bröllop. En del väljer att fotografera mycket dokumentärt, andra tar uppställda bilder, några är otroligt bra på att få brudparen att slappna av t.ex. genom att använda en metod som heter Moment design, eller andra trix.

En del väljer att fotografera med blixt och andra med naturligt ljus, vilket skapar helt olika stämningar i bilderna. Vissa fotografer föredrar ljusa och pastelliga bilder, vilket delvis skapas vid fototillfället och delvis i efterbehandlingen. Andra gillar riktigt mörka dramatiska bilder. Det är verkligen väldigt stor skillnad på vad olika bröllopsfotografer erbjuder och bästa sättet att ta reda på vem du vill anlita är att titta på olika fotografers bilder och leta upp det som just du tycker om!

Fundera på vilken typ av bilder du vill ha och vad du vill använda bilderna till framöver. Är du ute efter ett klassiskt studioporträtt, där ni står bredvid varandra och tittar in i kameran, som ni kan göra en mindre förstoring av, rama in och ge till gamla-farmor i julklapp eller vill ni ha ett album där ni kan ta del av speciella ögonblick från hela er dag från förberedelser till fest eller en vacker väggtavla att hänga på väggen där er kärlek för varandra lyser igenom? Ni behöver anlita en fotograf som tar den typen av bilder som just ni är ute efter.

Bröllopsfotografering Lund av Kajsas Foto - bröllopsfotograf Skåne

2. TA REDA PÅ VAD SOM INGÅR I PRISET

De flesta bröllopsfotografer har olika paketpriser där olika saker ingår. Fundera på vad som är viktigt för dig! Vilka delar av dagen vill du ha förevigat? I en del paket ingår olika produkter och hos andra hittar du endast digitala bilder. Det är väldigt olika vad som ingår och vad gäller de digitala bilder kan det skilja väsentligt i antal bilder och vad det är för typ av bilder.

Några har paket där alla bilder från bröllopsdagen ingår och andra har bara en kostnad för fotograferingen sedan får du köpa till de bilder du vill ha. Något som är väldigt viktigt att veta är att om fotografen endast levererar bilder för webb (lågupplösta bilder) kan det kosta mycket att sedan köpa bilderna högupplösta, vilket du behöver ha om du själv ska göra en förstoring av någon bild.

En del fotografer väljer att inte alls sälja högupplösta bilder och säljer istället produkter (canvas, förstoringar, album m.m.) för att garantera att bilderna kommer till sin rätt då det är väldigt stor skillnad på framkallningarna hos olika labb och det krävs en del kunskaper om färgrymder, pixlar m.m. för att säkerställa att bilderna blir framkallade på rätt sätt.

Finns det tydligt beskrivet på webbplats eller i ett skriftligt avtal vad det är som ingår?

Wedding photo with couple kissing by fine art wedding photographer

3. BILLIGAST ÄR SÄLLAN BÄST

Att hitta rätt bröllopsfotograf är verkligen som att ge sig in i en djup djungel. Det finns hur många som helst att välja på och prismässigt kan du hitta variationer från 0 kr till 50 000 kr eller mer för en heldag. Vad är då rimligt att betala? En del fotograferar mer på hobbynivå och kan tänka sig att fotografera ett bröllop gratis för att få bilder till en kommande portfolio och det finns också de som inte arbetar som bröllopsfotografer och som gärna fotar ett bröllop för 500-1000 kr. I denna prisklassen hittar man ingen med erfarenhet av att arbeta som bröllopsfotograf.

En bröllopsfotograf lägger ofta ner mycket tid på arbetet. Tiden som fotografen är ute hos er är bara en liten del. Efterarbetet med att ta hand om hundratals bilder som ska sorteras och redigeras tar verkligen tid. Det är inte ovanligt att en bröllopsfotograf arbetar heltid en hel vecka (ca 40 timmar) med bara ett bröllop. I bröllopsfotografens tid tillkommer också de förberedelser som måste göras med planering inför fotograferingen och att ta reda på brudparets önskemål i förväg. Det kan handla om många konversationer via mail, förberedelse-möte, provfotografering, besök av platser innan fotograferingen m.m.

Professionella fotografer har stora utgifter för utrustning (kameror, flera objektiv, blixtar, studiorekvisita) och även annat som utbildning, försäkring, bildbehandlingsprogram, webbplats m.m. som ska betalas och dessutom betalar fotografen mellan 50%-60% i skatter (moms, arbetsgivaravgiften, egenavgifter m.m.) beroende på om fotografen bara arbetar i det egna företaget eller om det finns en annan anställning. Redan där försvinner oftast minst hälften av det pris som du betalar fotografen.

Förutom att bröllopsfotografen måste sätta priset utifrån det jag beskrivit ovan spelar också erfarenhet och efterfrågan roll. Jag kan inte minnas att jag någon gång sett en bröllopsfotograf med väldigt höga priser, i jämförelse med snittet, som inte är väldigt duktig och väldigt efterfrågad.

Hoppas att du här fått information som kommer underlätta för dig! Skriv gärna i kommentarsfältet om du har några andra frågor! Lycka till till dig som planerar inför den stora dagen!!

För att se fler av mina bilder från bröllopsfotografering och för info och priser, klicka här!

DELA I SOCIALA MEDIER